ИНФО:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo

ne odrecimo se najsrpskijeg

Саопштење за јавност 15.11.2009

У ДРЖАВИ СРБИЈИ МАСОВНО СЕ КРШИ

УСТАВНО ПРАВО СРБА НА ЋИРИЛИЦУ

Скрећемо пажњу јавности да се на целој територији Србије масовно крше Члан 10. Устава Србије, по коме је у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо, и Закон о службеној употреби језика и писма.

Влада Републике Србије не показује намеру да спроведе Устав и закон у назначеном смислу, него ради супротно давањем у скупштинску процедуру Предлога закона о службеној употреби језика и писма по којем српски језик има два писма. Таквим наметањем српском народу још једног туђег писма (хрватског из непостојећег тзв. српскохрватског језика ) Влада крши Устав и подржава то исто (неуставно) решење у Предлогу статута АП Војводине, а што  води коначној замени  српске ћирилице хрватском верзијом латинице  у српском језику.

Очигледно је из преамбуле Статута АП Војводине да се губи српски 

карактер те северне српске покрајине, а што је у сагласности с политиком из времена Марије Терезије и Независне државе Хрватске  када је ћирилица забрањивана, осим у СПЦ, уз јавно образложење да би се ујединиле културе Срема, Бачке, Баната, Славоније и Хрватске. Чак је Светозар Милетић робијао због залагања за српски национални интерес, али је успео да сузбије поплаву латинице у тим областима у туђој царевини. Данас се у  Србији српском народу намеће туђе писмо, и то уз учешће саме државе.

Нарочито забрињава чињеница да није било никакве реакције на поклон Новог Сада полицији у виду униформи на којима је латиницом исписано име

тог града, иако се ради о клици цепања полиције и по писму и по територији.

Скреће се пажња јавности да се небрига за све што је српско нарочито огледа у чињеници да српски лингвисти одуговлаче објављивање усклађивања Правописа српског језика из 1993..г. – којим су увели и хрватску латиницу први пит у српски језик у српској историји – са Уставом Републике Србије, у којем је записана воља српског народа Србије, исказана на референдуму, да он има једно своје писмо ћирилицу, сагласно с праксом у целој Европи и свем престижном свету.

Исто тако даје се на знање српском народу да он, по налогу САНУ, плаћа израду  Речника српскохрватског, а не српског језика, у коме су много више коришћена дела хрватских него српских књижевника. Тиме Академија покушава да правда задржавање хрватске латинице у српском језику, а када дође повољно време, могуће је, и давање српском језику хрватског имена.

Позивамо Владу Републике Србије да не плаћа израду правописа и не дозволи његову примену у просвети ако у њему питање писма није усаглашено са уставним решењем, што значи без икаквог помињања латинице која по Уставу не постоји у оквиру српског језика.

Такође позивамо Владу да хитно престане да плаћа пројекте САНУ, који су противни националном интересу српског народа, а нарочито израду споменутог Речника српскохравтског језика.


Нови Сад, 15.11.2009.

Удружење „ЋИРИЛИЦА“, Нови Сад

Удружење „ЋИРИЛИЦА БЕОГРАД “, Београд

Коментари
Додај нови
Додај коментар
Име:
Адреса ел.поште:
 
Веб страница:
Наслов:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
  

"Ћирилица" разно



 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176