ИНФО:

  • Др. Ивана Рибара 115/б
  • 11070 Београд,Србија
  • 063/234-814 ; 063/384-020
  • info@cirilica-beograd.org
cirilica-logo

ne odrecimo se najsrpskijeg

Скандал у летњој радионици НВО ?


Министар просвете је већ поднео оставку ( или само што није ), а св есу гласнији захтеви да оставку поднесе и председник Владе. Овог пута није реч о обичном пропусту у раду са школском омладином, него је то што је ( за време распуста !!!) урадио ученик трећег разреда прве Београдске гимназије Стојан Стаменић нарасло толико да „превазилази и најцрње слутње да је тако нешто могло некоме уопште да падне на памет, а камоли још и да се оствари“ – крчи Б92 још од ноћас, а угледна НВО-вца још и додаје : „ У нанезгоднијем тренутку у историји овог народа и ове државе, сад кад смо дошли на само корак од до успешне интеграције у Европску унију и у партнерство за НАТО, тај ученик, тај Стаменић је...Опростите, узбуђена сам...У летњој ардионици, коју наша НВО сваке године с успехом организује, тај ученик је , ту, пред целом јавношћу Србије, свој рад на заиста слободну тему из историје Америке написао и потписао ћирилицом. Ћирилицом !?“

Амбасадор САД ( или без с?) назвао је тај чин „подлим ударцем у леђа свим досадашњим, заиста успешним, настојањима актуелне власти да се коначно и Ови Простори укључе у Европу и у свет.“ Представник међународне заједнице уложио је оштар протест и премијеру и председнику Србије , а шеф бироа за невладине организације при Стејт департменту, госпођа Анаконда запретила је поновним увођењем санкција „ уколико се тако нешто још једном догоди“, нагалашавајући да „то што је тај ученик малолетан не може бити ни разлог, ни оправдање за овако немио догађај“...

Могло је , и те како је могло , али се све ово , наравно, није догодило, јер је Пера (ч) на време отишао у НВО, па децу која пишу ћирилицом тамо и не зову ( нити су, нити ће), а она коју зову знају зашто су позвана – родитељи су им на време обајснили да је латиница „светско писмо“, а ћирилица онако „само за по кући“.

Жао ми је што је број таквих родитеља тако немален, али ме ( с друге стране ) радује сазнање да се тај огромни, тај богати, тај тако јаки, нарогушени свет и све  његове невалентне експозитуре овде толико плаше наше ( мале , лепе, драге и топле ! ) ћирилице.

Душко М. Петровић
Коментари
Додај нови
Додај коментар
Име:
Адреса ел.поште:
 
Веб страница:
Наслов:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
  

"Ћирилица" разно



 


Српски лингвисти

Српски лингвисти својим ћутањем су допринели да се нестајање ћирилице из јавног живота погрешно тумачи као слободна воља грађана.

Члан 10 Устава Србије

У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава.

Један језик -
једно писмо

Суноврат ћирилице почиње двоазбучјем, а одговор:

Правило које влада у целој Европи: Један језик - једно писмо

Контакт

За све акције, идеје и предлоге које имате
у циљу да се прошири фронт одбране Ћирилице,
контактирајте нас кликом на КОНТАКТ
xml_get_current_column_number() = 10
xml_get_current_byte_index() = 1176